خطوط E1 یا PRI چیست؟

خطوط e1 یا pri چیست

شناخت خطوط E1 يا PRI

خطوط E1 یا PRI چیست؟ اگر از تجهيزات دستگاه سانترال استفاده کرده باشيد و دستگاه شما امکان برقراري ارتباط با خطوط ديجيتال را داشته باشد، احتمالاً با خط E1 يا همان خط PRI برخورد داشتيد و براي شما اين سوال مطرح مي‌شود که کاربرد اين خطوط چيست؟ چرا تا اين حد در مورد آن در تکنولوژي‌هاي ارتباطي زيرساختي و مخابراتي صحبت مي‌شود؟ و چه مزيتي نسبت به خطوط معمول و آنالوگ دارند؟
براي بيان دقيق‌تر اين موضوع، نخست لازم است که شما تعريف مشخصي از خطوط ديجيتال داشته باشيد. اين شبکه‌هاي انتقال اطلاعات بر مبناي ارسال 01 کار مي‌کنند. برخلاف خطوط آنالوگ که انتقال صوت بر محور را انجام مي‌دهنديک موج سينوسي دارند و به طبع کيفيت آن به‌مراتب از خطوط ديجيتال پايين‌تر است.

خط E1 چيست؟

خط E1 دقيقاً معادل خطوط T1 در ارتباطات خطوط مخابراتی زيرساخت شرکت‌هاي امريکايي فعال در حوزه مخابرات است. نرخ انتقال داده اين خطوط 2048 مگابيت بر ثانيه خواهد بود که به جهت انتقال صدا بسيار عالي و ايده‌آل است. خطوط pri 32 کانال با سرعت 64 کيلوبيت بر ثانيه از نوع DS0 خواهند داشت. شما مي‌توانيد از 30 کانال و 2 کانال ديگر براي همسان‌سازي ارتباط استفاده کنيد. سيگنال‌دهي توسط 30+2 خط باقي‌مانده انجام خواهد شد که همين موضوع سبب مي‌شود ارتباطات شما بهينه‌تر، اقتصادي‌تر و مؤثرتر باشد. در خط E1 شما اين امکان را خواهيد داشت که تعداد تماس‌هاي هم‌زمان و برخط با مشتريان و کاربران خود داشته باشيد.
برخلاف اين موضوع که رسانه‌هاي آنالوگ از اين تعداد پشتيباني نمي‌کنند، در سانترال‌ها اين يک موضوع مهم و عالي به‌حساب مي‌آيد. براي اينکه بتوانيد خطوط E1 را راه اندازي کنيد اين خطوط اکثرا نياز به دستگاه سانترال را دارد که ميتواند ارتباطات گسترده اي را در مجموعه ايجاد کند.خطوط E1 يا PRI چيست؟

خطوط E1 یا PRI چیست؟

بررسي ساختار خطوط E1 يا PRI

خطوطي که از سوي مخابرات به سمت خط‌هاي شهري که ما از آن‌ها استفاده مي‌کنيم انتقال‌ داده‌ شده و جريان را ايجاد مي‌کند به خطوط معمول آنالوگ، ديجيتال يا همان خطوط E1 و در انتها خطوط مخصوص سيپ ترانک تقسيم‌بندي مي‌شود. زماني که شما به‌عنوان يک کاربر شماره آنالوگ مخابراتي تهيه مي‌کنيد؛ صرفاً قادر به استفاده از آن روي يک خط خواهيد بود.
پس استفاده از يک خط داخلي بدان معنا خواهد بود که ارتباط شما براي تماس دوم قطع شده و خط در حالت اشغال قرار مي‌گيرد. معمولاً چنين خطوطي زماني مورداستفاده قرار مي‌گيرند که سانترال خيلي ظرفيت بالايي ندارد. برخلاف آن‌ها، خطوط e1 که با نام خط 4 و 5 رقمي هم شناخته مي‌شوند، گستردگي و ارتقا پذيري بهتري دارند.
باتوجه‌ به اين که کسب‌وکارها، شرکت‌ها، استارتاپ‌ها و سازمان‌ها نياز به تعداد بيشتري خط دارند، هم‌زمان تماس مي‌گيرند و تماس دريافت مي‌کنند پس آنالوگ به‌هيچ‌عنوان کاربردي براي آن‌ها نخواهد داشت. به همين منوال شرکت مخابرات خط E1 را در اختيار مشتريان قرار مي‌دهد. در اين صورت مشتري مي‌تواند از طريق يک شماره شهري، هم‌زمان تماس‌هاي بيشتري را دريافت يا به شبکه ارسال کند.

حتما بخوانید:  اسپلیتر Splitter چیست و چطور نصب می‌شود؟

ويژگي‌هاي فني خط 4 و 5 رقمي مخابرات

اين خطوط يک مزيت مهم دارند، مي‌توان از 32 کانال آن‌ها استفاده کرد، پيش‌تر گفتيم که 30 عدد از اين خطوط در اختيار کاربران خواهد بود. البته دوطرفه يا يک‌طرفه بودن در هنگام واگذاري خط PRI مشخص خواهد شد و نمي‌توان در اين موردنظر يکسان داد. مشخصه کليدي و مهمي در خط E1 وجود دارد که مربوط به تعداد ارقام برقراري تماس خواهد بود. پس اگر براي شما اين سوال مطرح مي‌شود که برخي سازمان‌ها و شرکت‌ها چگونه خط 4 و 5 رقمي دارند، وابسته به اين امتياز خواهد بود.

تجهيزات اجراي خط E1 يا خط PRI

زماني که تصميم به اجراي خط E1 مي‌گيريد شما به يک سري تجهيزات نياز خواهيد داشت. اين خطوط مي‌توانند به‌صورت هم‌زمان 24 تا 30 کانال ارتباطي زيرساخت را در اختيار شما قرار دهند، البته به شروطي! نخست شما نياز به يک سانترال پرظرفیت خواهيد داشت که از خطوط ديجيتال 30 يا 24 عددي پشتيباني کنند که سانترال TDA و TDE از جمله مهم‌ترين آن‌ها هستند. شما حتي مي‌توانيد از امکانات بيشتر اين سانترال‌هاي محبوب پاناسونيک براي ارتباط شبکه و صدالبته مرکز تلفن ايزابل هم استفاده کنيد. موضوع مهمي که بايد به ياد داشته باشيد اين است که امروزه خطوط مخابراتي بيشتر از ويژگي‌هاي سيپ ترانک استفاده مي‌کنند و کم‌تر خطوط E1 در دسترس قرار مي‌گيرند.
نقش مخابرات در اجراي خطوط pri هم مهم است. در واقع آن‌ها از يک ‌روتر مودم استفاده مي‌کنند تا بتوانند خطوط را به‌صورت زوج هم‌زماني به خطوط بيشتري انتقال دهند. درصورتي‌که فاصله طولي مرکز تلفن شما با ديگر مراکز کم‌تر از 1501 متر باشد به‌راحتي اين امکان را خواهيد داشت که از خطوط e1 استفاده کنيد. اگر شرايط به اين شکل نباشد و فاصله شما بيش از يک متر و نيم باشد در نتيجه آن لازم است که از يک مودم استفاده کنيد تا امکان تبديل زوج سيم‌ها وجود داشته باشد در غير اين صورت برقراري ارتباط بر پايه خط E1 ميسر نخواهد بود.

بهره‌گيري از کابل شبکه و کارت PRI در سانترال‌ها

با استفاده از کابل‌هاي شبکه يا کارت‌هاي مخصوص PRI مي‌توان اين قابليت را به دستگاه‌هاي سانترال با ظرفيت بالا اضافه کرد تا ارتباط مودم و خطوط خروجي در آن‌ها همواره ميسر باشد. البته هرکدام از اين دستگاه‌ها تکنولوژي‌هاي منحصر به خود را دارند و به طبع قضيه راه‌اندازي روي سانترال‌ها کمي با هم متفاوت است. در اين وضعيت مخابرات با استفاده از مودم، خطوط ديجيتال را در بستر زوج‌هاي سيمي در دسترس مشتري قرار داده و مشتريان نيز براي اين که بتوانند از زوج‌هاي سيم به هم تابيده براي اتصال استفاده کنند نياز به مودم خواهند داشت و سپس با استفاده از پورت‌هاي کابل شبکه سانترال يا مودم مي‌توانند خطوط را روي مرکز تلفن فعال کنند.

تعداد شماره خطوط E1

همان‌طور که پيش‌ از اين هم اشاره کرديم يکي از ويژگي‌هاي اين پلتفرم، خط 4 و 5 رقمي خواهد بود که براي سازمان‌ها و شرکت‌ها يک امتياز عالي به‌حساب مي‌آيد. شما مي‌توانيد خط شهري خود را با شماره‌هاي داخلي تنظيم کنيد. مخابرات هم اساساً خط E1 را به‌صورت شماره‌هاي 4 و 5 رقمي در اختيار مشتريان قرار مي‌دهد. در خط PRI چهار يا پنج رقم تعيين مي‌گردد و رقم‌هاي بعدي را مشتري يا کاربر سانترال مشخص مي‌نمايد.
علاوه‌برآن، استاندارد طول شماره‌هاي خطوط E1 عموماً 8 رقم است و براي خطوط 4 رقمي مي‌توان تا شماره 9999 شماره داخلي معرفي نمود. اين عدد به طبع براي خط‌هاي داخلي 5 رقمي 999 خواهد بود يعني اگر از سانترال‌هايي با ظرفيت بالا استفاده کرده و خط E1 شما فعال است در نتيجه مي‌توانيد تا 999 شماره فعال کنيد تا مشتري مستقيماً با شما تماس بگيرد و نياز به پيش‌شماره نداشته باشد.
فرمت شماره‌اي که به کاربر و مشتري شما اعلام خواهد شد، شماره داخلي به همراه شماره خط 4 و 5 رقمي خواهد بود که از سوي شرکت مخابرات ارائه شده است.

حتما بخوانید:  تلفن ویپ چیست و چگونه کار می‌کند؟

انواع خط در ارتباطات PRI

در انواع خطوط E1 چهار پروتکل کلي ايجادکننده ارتباط، وجود دارد. در ادامه در خصوص آن‌ها صحبت خواهيم کرد. مسئله مهمي که بايد در اين مورد بدانيد اين است که عموماً خطوط E1 به شما امکان برقراري هم‌زمان 30 تماس را مي‌دهند که در نهايت استاندارد طول ارقام 8 کاراکتر است.
خط چهاررقمي يک‌طرفه: اين خط 4 رقمي بوده و مشتريان سازمان مي‌توانند از بيرون به اين شماره متصل شده و تماس برقرار کنند. درون سازمان اين امکان وجود ندارد که تماسي به بيرون برقرار شود.
خط چهاررقمي دوطرفه: خط دوطرفه همان‌طور که از نامش مشخص است براي ايجاد ارتباط بين کاربران و کارمندان بوده و يک شماره چهاررقمي خارج از سازمان نيز در اختيار مشتري قرار مي‌گيرد. همين‌طور کارکنان نيز با شماره 8 رقمي مي‌توانند به خارج از سازمان ارتباط داشته باشند.
خط پنج رقمي يک‌طرفه: خط‌هاي 5 رقمي به‌صورت يک‌طرفه، داراي 5 کاراکتر بوده و مشتريان سازمان صرفاً مي‌توانند از بيرون شبکه با داخل سازمان تماس بگيرند.
خط پنج رقمي دوطرفه: مشابه نمونه قبلي دوطرفه، ارتباط با داخل و بيرون سازمان برقرار بوده و خط، شماره 5 رقمي دارد. مشتريان مي‌توانند با همان شماره 5 رقمي تماس بگيرند اما کارکنان شرکت نياز به استفاده از شماره‌اي 8 رقمي خواهند داشت که در اختيار آن‌ها قرار مي‌گيرد.
نسل جديد خط 4 و 5 رقمي E1: نسخه‌اي جديد از اين پلتفرم در دسترس قرار گرفته که 4 و 5 رقمي، تحت شبکه بوده و امکان ايجاد 30 تماس به‌صورت هم‌زمان را با استفاده از سيپ ترانک ميسر مي‌کند. پروتکل SIP اين روزها يک روش محبوب ارتباطي بر مبناي شبکه اينترنت است.

تفاوت سيپ ترانک و خطوط e1

حدس مي‌زنيم اين سوال براي شما مطرح شده باشد که خط E1 يا سيپ ترانک چه تفاوتي دارد؟ در پاسخ به اين سوال بايد گفت که سيپ ترانک در واقع همان خط شهري با بهره‌گيري از پروتکل سيپ است که در اختيار شرکت‌ها و سازمان‌ها قرار گرفته و اين سيستم در حال حاضر جاي خطوط آنالوگ و حتي ديجيتال را گرفته است. مزيت‌هاي زيادي دارد از جمله اين که مي‌تواند موجب کاهش هزينه‌ها شده و همين‌طور کيفيت ارتباطات آن به‌مراتب قوي‌تر، ايده‌آل‌تر و بهينه‌تر است.
سيپ ترانک را مي‌توان روي مراکز تلفن راه‌اندازي نمود اما خط سيپ ترانک انواع مختلفي دارد. به‌طورکلي مي‌توان در بيان متفاوت سيپ ترانک و خط 4 و 5 رقمي گفت که سيپ ترانک از بستر اينترنت براي انتقال صوت استفاده مي‌کند درصورتي‌که همچنان در شبکه E1 نحوه انتقال بر مبناي خط‌هاي فيزيکي خواهد بود. از طرفي قيمت سيپ ترانک کم‌تر بوده اما در مقابل کيفيت و پايايي خدمات در E1 بهتر است. سيستم‌هاي پيش‌فرض و گوشي‌هاي معمولي با E1 قابل‌استفاده خواهند بود اما در مقابل خطوط pri قيمت بالاتري دارند.
از يک‌سوي ديگر همان‌طور که اشاره شد، در مقابل هزينه سيپ ترانک نسبت به خط E1 کم‌تر است اما کيفيت خدمات نيز بستگي به اينترنت شما خواهد داشت. در صورت قطعي شبکه به طبع با مشکل برخورد خواهيد داشت و اين پلتفرم با سيستم‌هاي آنالوگ و به تبعيت از آن خطوط و گوشي‌هاي معمولي که مورداستفاده قرار مي‌گيرند کار نمي‌کند و نياز به ديوايس انحصاري دارد. در مقابل شما مي‌توانيد سيپ را جابه‌جا کنيد و هيچ نيازي به بستر فيزيکي در کسب‌وکار و شرکت شما نخواهد داشت.

حتما بخوانید:  آموزش قفل کردن تلفن سانترال پاناسونیک

مهم‌ترين ويژگي‌ها و قابليت‌هاي خط EI

يکي از پرتکرارترين سؤالات در مورد خطوط PRI امکاناتي است که در اختيار کاربران قرار مي‌دهند. عموماً استفاده از خطوطي با تعداد ارقام کم‌تر، در بحث برندسازي و ديجيتال مارکتينگ اهميت زيادي دارد. پس يکي از مهم‌ترين نقش‌هاي اين سيستم‌ها، سهولت در دسترسي به سازمان‌ها خواهد بود. سازمان‌ها، کسب‌وکارها و شرکت‌ها مي‌توانند از خط E1 براي دسترسي بهتر به مشتريان خود استفاده کنند.
ضبط مکالمات به‌آساني در خط PRI انجام مي‌شود.
مي‌توان گزارش‌گيري‌هاي دقيقي را براي بازاريابي و بررسي رفتار مشتريان انجام داد.
پيام‌هاي صوتي به‌صورت لينک‌هاي دو در دو يا دوطرفه قابل‌انتشار خواهد بود.
کيفيت صدا در اين حالت اتصال بسيار بالا است و هيچ‌گونه نويزي در هنگام مکالمه، ضبط و پخش مکالمه ايجاد نخواهد شد.
از طرفي مي‌توان به بانک‌هاي اطلاعاتي پراستفاده نظير: اوراکل، اکسس و همين‌طور SQL سرور متصل شد و از آن‌ها کوئري‌هايي را براي بررسي دقيق‌تر اطلاعات و رفتار مشتريان دريافت کرد.
اطلاعات تماس‌گيرنده در خط E1 به طور کامل ذخيره و ثبت شده.
نحوه پاسخگويي به تماس‌ها به‌صورت تفکيک خط به خط در اين سيستم بسيار مهم است.
مي‌توان از طريق خط 4 و 5 رقمي يا همان E1 به‌راحتي فکس را با سرعت بالا دريافت و ارسال کرد.

اعلانات و هشدارهاي خط E1

در هر خط PRI يک سري اعلانات توسط دستگاه نشان داده مي‌شود که در ادامه آن‌ها را بررسي و در مورد دليل رخداد اين اعلانات صحبت خواهيم کرد. درصورتي‌که به‌تازگي اقدام به راه‌اندازي خطوط pri در شرکت خود نموده‌ايد به طبع مواجه شدن با هرکدام از اين اعلانات طبيعي خواهد بود بخصوص در مورد شبکه ناپايداري که عموماً ما در نقاط مختلف کشور با آن درگير هستيم.
هشدار ازدست‌رفتن سيگنال – اعلان قرمز
اين اعلان مبتني بر از دست‌رفتن دامنه سيگنال ورودي است. وقتي اختلال بيش از يک ميلي‌ثانيه به طول بيانجامد و نرخ انتقال کم‌تر از 20 دسي‌بل باشد، دستگاه چنين خطايي را نمايش مي‌دهد. در اين حالت ديوايس بايد در مدت‌زمان کم‌تر از 12 ميلي‌ثانيه بتواند نسبت به اين اخطار واکنش نشان دهد در غير اين صورت نمايان خواهد شد.

هشدار اخطار – اعلان آبي

اين خطا زماني نمايش داده مي‌شود که مشکل زمان‌بندي TE با زمان ساعت مورد استفاده در شبکه يکي بوده و سيگنال نيز در اين حالت ساختار يکساني با AIS داشته باشد که عموماً به معناي اتلاف قابليت سطح اول لايه 1 در TE خواهد بود.

هشدار اخطار راه دور – اعلان زرد

در نهايت آخرين خطايي که در مورد خط E1 بررسي خواهيم کرد مربوط به خطاي راه دور يا همان RAI شدن سيگنال خواهد بود. اگر امکان استفاده از لايه 1 در شبکه از دست برود، سيگنال‌هاي RAI در اين حالت چنين خطايي را به کاربر نمايش مي‌دهند.

جمع بندي پايانی

خطوط E1 يا PRI امروزه در مجموعه و سازمان ها بصورت گسترده اي در حال استفاده است که مزيت هاي فراواني دارد. اگر شما هم قصد داريد اين سيستم را براي خود راه اندازي نماييد ميتوانيد با کارشناسان شرکت ارتباط لند در تماس باشيد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *