اسپلیتر Splitter چیست و چطور نصب می‌شود؟

اسپلیتر Splitter چیست و چطور نصب می‌شود؟

اسپلیتر Splitter چیست و چطور نصب می‌شود؟ اسپلیتر مودم (Splitter) یا همان نویز گیر و جداکننده امواج دیجیتال از آنالوگ، یکی از ابزارهایی است که اگرچه در دنیای اینترنت استفاده از آن منسوخ شده اما هنوز هم در ایران باتوجه‌ به نوع زیرساخت ارتباطی که دارد یک ابزار پرکاربرد به حساب می‌آید. عملیات انتقال داده V-DSL از طریق شبکه زیرساخت مخابرات انجام می‌شود. همان خط تلفنی که در خانه استفاده می‌کنید، وظیفه انتقال هم‌زمان صدای آنالوگ و داده دیجیتال اینترنت را بر عهده دارد اما انجام این کار به شکل پایدار، در تمامی شرایط امکان دارد ممکن نباشد پس از اسپلیتر استفاده می‌شود.

ما در این آموزش از سایت ارتباط لند تصمیم گرفتیم به شناخت اسپلیتر و روش نصب اسپلیتر را با شما عزیزان به اشتراک بگذاریم.

این دستگاه صرفاً در مودم‌ها، اینترنت و شبکه مورداستفاده قرار گرفته و در نهایت اسپلیتر دستگاهی است که به‌عنوان واسط عمل می‌کند. نویز را می‌گیرد و ارتباطات را پایدارتر می‌سازد درست مانند شیلدی که دور کابل‌ها استفاده می‌شود.

اگر در تلفن خانه با مشکلاتی نظیر قطع‌ و وصلی، صدای خش ، قطعی اینترنت و سرعت پایین و… مواجه هستید، به طور معمول به شما پیشنهاد می‌شود که از اسپلیتر مودم استفاده کنید اما آیا اسپلیتر مودم روی کیفیت اینترنت شما تأثیری دارد؟

اسپلیتر چیست؟

اسپلیتر وسیله‌ای برای تقسیم و تفکیک سیگنال بین دو یا چند دستگاه که البته صرفاً مختص به شبکه بوده یا استفاده روی مودم‌های اینترنت باشد نیست بلکه حتی روی کارت صدا، کابل‌های انتقال داده گرافیکی و مانیتورها هم استفاده می‌شود اما به طبع منظور ما اشاره به اسپلیترهای مودم است. این اسپلیترها در اشکال مختلفی در بازار عرضه می‌شوند و همان‌طور که پیش‌ازاین هم اشاره شد، وظیفه اصلی آن‌ها تفکیک بین صدا و داده‌های دیجیتال است.

این دستگاه که با نام اسپلیتر DSL هم شناخته می‌شود در نهایت یک رابط با چند ورودی و خروجی است. عموماً در مدل‌هایی که در بازار ایران عرضه می‌شوند، ما یک ورودی خط تلفن، یک خروجی به پشت‌گوشی تلفن و یک خروجی برای ارتباط به مودم خواهیم داشت. Splitter همین‌طور از ایجاد تداخل فرکانس بالاتر از حد نرمال در ارتباط VDSL جلوگیری می‌کند. درصورتی‌که خط شما نویز بالایی داشته باشد، لازم است که از آن استفاده کنید.

حتما بخوانید:  شناخت و راهنمای خرید تلفن سانترال

اسپلیتر Splitter چیست و چطور نصب می‌شود؟

اسپلیتر چگونه کار می‌کند؟

یکی از اصلی‌ترین و مهم‌ترین وظایفی که اسپلیترهای مخصوص مودم بر گردن دارند، جلوگیری از واردشدن فرکانس بالا و پایین، غیرمعمول و خارج از نرخ عادی Voice و Data خواهد بود. ما در دنیای شبکه و ارتباطات، با فرکانس‌های پایین گذر و بالاگذر درگیر هستیم. زمانی که از اسپلیتر استفاده نمی‌کنید، در واقع دستگاه‌ها نمی‌توانند به‌خوبی صدا یا داده را دریافت کنند. کاری که اسپلیتر مودم انجام می‌دهد این است که این فرکانس‌ها را فیلتر می‌کند و عملکردی شبیه به عایق دارد.

اسپلیتر Splitter چیست و چطور نصب می‌شود؟

آیا استفاده از اسپلیتر مودم ضروری است؟

به‌طورکلی این وسیله زمانی مورداستفاده قرار خواهد گرفت که شما مایل به استفاده از یک پریز تلفن برای اتصال هم‌زمان مودم و خط تلفن به دستگاه یا گوشی خواهید بود. درصورتی‌که از این دستگاه استفاده نکنید، معمولاً تلفن شما سروصدا، نویز، چیزی مانند خش‌خش و … را در هنگام مکالمه یا زمان شنیدن بوق آزاد پخش می‌کند.

البته در مجموعه‌های تجاری، برای جلوگیری از واردشدن همین نویز به دستگاه‌های فکس نیز مورداستفاده قرار می‌گیرد. در مقابل لازم است که این دستگاه استفاده شود تا شما دسترسی پایدارتری به شبکه داشته باشید در غیر این صورت، عملیات رانژه خط شما به‌درستی انجام نمی‌شود. اگر به وب‌سایت‌های تست سیگنال مراجعه کرده یا تنظیمات مودم خود را بررسی کنید، می‌بینید که نرخ نویز خط شما بسیار بالا است. این موضوع باعث می‌شود که اهمیت استفاده از اسپلیتر مودم درک شود.

نحوه نصب اسپلیتر مودم و خط تلفن

اسپلیترها قیمت بالایی ندارند و می‌توانید ساده‌ترین مدل از آن‌ها را تهیه کنید. البته دقت کنید که محصول مدنظر، کیفیت ساخت خوبی داشته باشد. تی پی لینک، دی لینک از جمله محبوب‌ترین و بهترین شرکت‌ها در زمینه طراحی این سیستم‌ها هستند. نحوه نصب اسپلیتر بسیار ساده است، تمامی اسپلیترهای مودم موجود در بازار ایران به یک‌شکل طراحی شده‌اند، آن‌ها ساختار مکعبی شکل دارند.

روی سطح بالایی آن‌ها نام هر پورت نوشته شده اما حتی اگر این‌طور هم نباشد، می‌توانید از این راهنما استفاده کنید.

  • در هر اسپلیتر مودم که برای اتصال تلفن به خط، فکس و pos استفاده می‌شود، یک پورت به نام LINE یا خط وجود دارد.
  • دو پورت دیگر، عمدتاً کنار هم در دسترس هستند که یکی از آن‌ها DSL/Modem و دیگری PHONE/TEL خواهد بود.
  • کابلی که به پورت LINE یا خط وصل می‌شود، در واقع همان انشعاب ورودی خط تلفن به خانه شما خواهد بود و می‌تواند به شکل یک پریز باشد یعنی یک سر این کابل به پریز تلفن متصل و سمت دیگر به بخش LINE روی اسپلیتر وصل می‌شود.
  • پورت‌های خروجی که در سمت دیگر و در کنار هم قرار گرفته‌اند، پذیرای کابل مربوط به اتصال مودم و گوشی تلفن شما خواهند بود. کابلی که به پشت تلفن خانگی شما متصل شده است را به قسمت PHONE وصل کنید.
  • کابلی که مثل تمامی نمونه‌هایی که در این راهنما به آن اشاره شده و از نوع زوج به هم تابیده است و یک سر آن به مودم شما متصل بوده را نیز وارد این قسمت کنید.
  • حالا یکی از پورت‌ها به سر دیگر کابل پشت مودم، کابل پشت دستگاه تلفن (گوشی تلفن خانگی) و یکی از آن‌ها که LINE نام دارد مستقیم به خط متصل است.
حتما بخوانید:  تلفن سانترال چیست ؟

اسپلیتر Splitter چیست و چطور نصب می‌شود؟

میکرو فیلتر چیست؟

میکرو فیلتر هم یکی از دستگاه‌هایی است که نوع تأثیر آن روی سیستم تقریباً شبیه به اسپلیتر مودم است، Splitter وظیفه حذف نویز برای خط تلفن و اتصال آن به گوشی و مودم به‌صورت هم‌زمان را بر عهده دارد اما در مقابل میکرو فیلتر مناسب شرایطی است که شما در ورودی‌ها و پریزهای دیگر، هم‌زمان از تلفن، فکس و… استفاده می‌کنید. به‌هرحال این نویز ممکن است همچنان وجود داشته باشد و اسپلیتر صرفاً جریان آن روی یک پریز را حذف می‌کند اما میکرو فیلتر حوزه کاربرد بیشتری دارد و ممکن است قیمت آن نیز بالاتر باشد.

علائم و نشانه‌های خراب‌شدن اسپلیتر مودم

به هر حال این دستگاه هم ممکن است در اثر نوسانات، جریان برق ورودی اضافه یا به پایان رسیدن طول عمر دچار مشکل شده و عملکرد درستی روی خط شما نداشته باشد. در این حالت خرابی اسپلیتر باعث می‌شود که هم کیفیت اینترنت شما افت کند و هم سر و صدای عجیب به گوشی تلفن شما باز گردد، در مورد نشانه ها و علائم خراب شدن و ایراد در اسپلترهای مودم صحبت می‌کنیم.

موارد زیر از جمله متداول‌ترین نشانه‌های خراب‌شدن دستگاه نویز گیر شما خواهد بود.

  • نوسان شدید در اینترنت و استفاده از خط تلفن
  • پینگ بالا
  • قطع مکرر اتصال اینترنت
  • قطع‌شدن ارتباط تلفن حین استفاده از اینترنت و یا برعکس

تشخیص خرابی اسپلیترها

روشی وجود دارد که از سلامت Splitter آگاه شوید. در وهله اول، مودم خود را از کار انداخته و خاموش کنید سپس اسپلیتر را از خط تلفن جدا کنید و سیم را به‌صورت مستقیم به مودم متصل کرده و مودم را روشن کنید. اجازه دهید که عملیات اتصال مودم به شبکه انجام شده و حالا کلیدهای ترکیبی ورود به پنجره Run در ویندوز را فشار دهید. در پنجره Run عبارت cmd را تایپ کنید. حالا محیط خط فرمان ویندوز اجراء خواهد شد.

حتما بخوانید:  ست کردن گوشی بی سیم پاناسونیک

این دستور را وارد کنید.

Ping 4.2.2.4 –t

حالا رنج عددها را به‌خاطر بسپارید، ممکن است TTL روی 50  و زمان پینگ و ارسال پاکت‌های داده روی 100 تا 150 میلی‌ثانیه باشد.

حالا مودم را خاموش کرده و این بار سیم تلفن را به اسپلیتر متصل کرده و گوشی خانگی را وصل کنید؛ اجازه دهید که اینترنت متصل شود. دوباره همین عمل را تکرار کنید. اگر اعداد نمایش‌داده‌شده تغییرات کلی و زیادی داشتند به طبع اسپلیتر شما دچار مشکل است و نمی‌تواند به‌خوبی داده‌ها و صدا را از هم تفکیک کند. معمولاً این دستگاه‌ها ارزش تعمیر ندارند، در نتیجه بهتر است که آن‌ها را تعویض کنید. همین‌طور پیشنهاد می‌کنیم که در هنگام خرید اسپلیتر مودم، به سراغ برندهای شناخته شده و لیبل‌های معتبر بروید.

اسپلیتر Splitter چیست و چطور نصب می‌شود؟

تأثیر اسپلیتر روی سرعت اینترنت

در این مورد سوال می‌شود که آیا اسپلیتر باعث کندشدن سرعت اینترنت می‌شود؟ آیا خراب بودن اسپلیتر باعث می‌شود که سرعت اینترنت ADSL کم‌تر شود؟ در پاسخ به هر دوی این سوال باید ذکر کرد که خیر، اسپلیتر به‌خودی‌خود نمی‌تواند سبب کندی سرعت شود مگر این که خط شما دارای نویز بالا باشد، در این صورت اگر اسپلیتر مودم خراب باشد به طبع تفکیک امواج به‌درستی صورت نپذیرفته و در نتیجه آن، با اختلالات اینترنت مواجه خواهید شد. استفاده‌ نکردن از اسپلیتر سبب افزایش سرعت نخواهد شد برعکس اگر از اسپلیتر روی مودم خود استفاده کنید، قدرت تفکیک بهتر شده، پینگ کاهش می‌یابد و بسته‌های دیتا با سرعت بیشتری به مقصد ارسال شده و یا از مبدأ دریافت می‌شود. البته درصورتی‌که شما از دو خط مجزا برای شبکه اینترنت و اتصال به Voice استفاده می‌کنید، نیازی به اسپلیتر نخواهید داشت.

اگر روی خط شما نویز وجود داشته باشد، می‌تواند باعث کاهش سرعت اینترنت شود، اسپلیترها در واقع می‌توانند این نویز را کاهش دهند و پایداری شبکه شما به‌مراتب بهتر شود. در نتیجه یک گزینه لازم در شبکه‌های VDSL به‌حساب می‌آیند.

بهترین برند اسپلیتر مودم

عموماً اکثر افراد در بحث خرید تجهیزات الکترونیکی و کامپیوتری، به دنبال انتخاب یک شرکت معتبر و شناخته‌شده‌تر هستند. البته که این موضوع در مورد شبکه و مودم‌ها نیز وجود دارد. در بازار ایران، تی پی لینک، دی لینک و ترند نت از جمله معروف‌ترین شرکت‌هایی هستند که در زمینه ساخت تجهیزات شبکه مورداستفاده عموم مردم فعالیت می‌کنند. اسپلیترها قیمت بالایی ندارند. پیشنهاد ما هم این است که این قطعات را حتماً از لیبل‌های معتبر خریداری کنید و به این مسئله توجه داشته باشید که اکثر شرکت‌ها در کنار مودم، یک اسپلیتر نیز به شما ارائه می‌دهند. در نتیجه اگر به‌تازگی مودمی خریداری کرده‌اید یا قصد انجام این کار را دارید، لازم نیست که به فکر خرید یک اسپلیتر جداگانه باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *