انواع کابل شبکه و ویژگی‌ها

انواع کابل شبکه و ویژگی‌ها

انواع کابل شبکه بر حسب سرعت انتقال داده، حوزه کاربرد و گستره وسیعی از تکنولوژی‌ها یا ویژگی‌های خاصی که در طراحی آن‌ها استفاده شده است در دسته‌بندی‌های مختلفی قرار می‌گیرند. این استاندارد با عبارت اختصاصی Cat شناسایی می‌شوند. تمامی کابل‌هایی که در اطراف خود برای اتصال به شبکه‌های پایدار استفاده می‌کنید در نهایت بر اساس یکی از این استانداردها ساخته شده‌اند. کابل های شبکه اکثرا برای زیر ساخت اینترنت و شبکه همچنین در تلفن ویپ مورد استفاده قرار میگیرد. ما در ادامه این مطلب از سایت ارتباط لند به بررسی این چینش و تفاوت‌ها و ویژگی‌های خاص هرکدام می‌پردازیم.

انواع کابل شبکه بر اساس دسته‌بندی Cat

انواع کابل شبکه و ویژگی‌ها

درصورتی‌که قصد خرید تجهیزات شبکه را دارید، در زمینه طراحی شبکه یا سرور فعالیت می‌کنید یا می‌خواهید به‌عنوان اطلاعات عمومی در مورد انواع کابل شبکه بدانید، باید در درجه اول با فناوری‌های به کار گرفته شده در آن‌ها آشنا شوید. عموماً کابل‌های اترنت بر مبنای Category یا همان دسته‌بندی (Cat)  شناسایی می‌شوند. هرچه درجه این دسته‌بندی بالاتر می‌رود، پهنای باند، سرعت و نرخ انتقال نیز افزایش می‌یابد.

در ادامه به‌صورت کلی می‌توانید در مورد سرعت انواع کابل شبکه، حداکثر نرخ انتقال داده بر ثانیه، فرکانس کاری، نوع و ساختار شیلد یا محافظ آن اطلاعات موردنیاز را کسب نمایید.

  • Cat 3: این کابل در شبکه های 10BASE-T مورد استفاده قرار گرفته و سرعت انتقال آن تا 10 مگابیت بر ثانیه است.
  • Cat 5: این کابل زوج به هم تابیده نیز برای شبکه 1000BASE-T مورد استفاده قرار گرفته و نسبت سیگنال به نویز در آن بالا است. این کابل در شبکه‌های LAN امروزی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • Cat 6: این کابل با استانداردهای CAT5/5e و CAT3 سازگار بوده و از شبکه 10gbase-t پشتیبانی می کند.
  • Cat 7: جدیدترین دسته‌بندی کابل‌های شبکه که امکان ارتقا سرعت در صد متر تا 10 گیگابایت بر ثانیه را داراست.
  • Cat 8: دارای حفاظ فیزیکی نویز بوده و با تمامی ظرفیت های قبل سازگار است. به طور همزمان امکان وصل شدن به رایانه، سیستم‌های صوتی و تصویری را می‌دهد.
حتما بخوانید:  ریست تلفن پاناسونیک ۷۷۳۰

نکته: هر کابل اترنت دارای رتبه‌بندی «Cat» (رده) بوده و رتبه بالاتر Cat به معنای پهنای باند و سرعت انتقال داده بالاتر است

کاربران تجاری که نیاز به انتقال فایل‌های بزرگ، اجرای بازی‌ها از طریق شبکه و اتصال به چندین کارمند دارند ممکن است به کابل‌های اترنت Cat-7a نیاز داشته باشند. این ممکن است برای کاربران خانگی کاملاً غیرضروری باشد. برای بررسی کابل شبکه خود، لازم است روتر و مودم خود را بررسی کنید. در ایران شرکت‌های ارائه‌دهنده خدمات معمولاً توان ارسال داده با سرعت بالاتر از 16 مگابیت بر ثانیه را نخواهند داشت. در این شرایط  کابل‌های Cat-5e بهترین گزینه هستند.

انواع کابل شبکه و ویژگی‌ها

مقایسه کابل 1 cat تا cat 3

این نسل از کابل‌های شبکه صرفاً برای تلفن‌های داخلی و به‌عنوان سیم تلفن استفاده می‌شود. امروزه جایگاهی در دنیای شبکه و اتصال به رسانه‌های دیجیتال ندارند. مدل cat 3  نیز حالا صرفاً برای اترنت ۱۰BaseT مورداستفاده قرار می‌گیرد.

مقایسه کابل Cat-5 و Cat-6

در بازار و به‌عنوان نسل‌های رایج‌تر، ما با انواع کابل شبکه Cat 5  مواجه هستیم که در دسته‌بندی استانداردهای رایج شناخته می‌شوند و البته امروزه دیگر قدیمی شده‌اند. آن‌ها می‌توانستند تا سرعت 100 مگابیت بر ثانیه را در مسافت 100 متر انتقال دهند اما ازآنجاکه این استاندارد حالا دیگر قدیمی شده است، نمونه تقویت شده جایگزین آن شده که این سرعت را بالاتر می‌برد.

کابل شبکه Cat-5 U/UTP (بدون محافظ) است که به دلیل سرعت پایین تقریباً دیگر در بازار عرضه نمی‌شود. ارائه‌دهندگان خدمات شبکه اکنون با کابل‌های Cat-5e کار می‌کنند که در آن “e” مخفف “Enhanced” یا همان تقویت شده است.

حتما بخوانید:  اسپلیتر Splitter چیست و چطور نصب می‌شود؟

مزیت Cat 5e:

  • قیمت پایین
  • سرعت مناسب برای کاربری‌های خانگی
  • استفاده از استاندارد IEEE P802.3bz و حذف نویز

کابل‌های Cat-6 می‌توانند حداکثر سرعت 10 گیگابیت در ثانیه را ارائه دهند. آنها با توری بافته شده برای محافظت بیشتر در مقابل نویز عرضه می‌شوند. کاربران باید کابل Cat-6 را تنها در صورتی انتخاب کنند که سرعت انتقال داده آنها در محیط‌های کاری واقعی بیش از 1000 مگابیت در ثانیه باشد. یکی از مهم‌ترین مشکلات در این کابل‌ها این است که بسیار سفت و مستحکم طراحی شده‌اند. این موضوع باعث می‌شود که در رک‌ها و سرورها به‌راحتی قابل‌اجراء و مدیریت نباشند. ضمن این که قیمت آن‌ها نیز نسبت به نمونه‌های Cat5e گران‌تر است.

کابل شبکه Cat-6 و Cat-6a در طول ارتقاء شبکه، نیازی به تغییر ندارد، اگر مدام سرور یا شبکه خود را ارتقا می‌دهید گزینه مناسب‌تری هستند.

مقایسه Cat-7 و Cat 7a –  پهنای باند بالاتر از سری Cat-6

عملکرد Cat-6a و Cat-7 مشابه است یعنی هر دو انتقال داده 10000 مگابیت بر ثانیه را ارائه می‌دهند. بااین‌حال، Cat-7 پهنای باند کمی بالاتر ارائه می‌دهد. می‌توان از آن در مراکز داده‌ای که پهنای باند تا 600 مگاهرتز موردنیاز است استفاده کرد.

Cat-7a پرهزینه‌ترین و با بالاترین کارایی کابل اترنت است. سرعت انتقال در این نوع کابل شبکه به 10 هزار مگابیت بر ثانیه می‌رسد و توان انتقال تا پهنای باند 1000 مگاهرتز را داراست. البته به‌هیچ‌عنوان مناسب استفاده در زیرساخت‌های شبکه خانگی نیست و در سرورهایی که نرخ انتقال داده بالایی دارند مورداستفاده قرار می‌گیرد. از کابل‌های نسل 7 و بعدتر در مصارف خانگی استفاده نمی‌شود بلکه گزینه‌هایی مناسب دیتاسنترها هستند که هزینه خرید آن‌ها نیز عموماً بالا است. در این مدل از پسوند augmented که با حرف a در عنوان و نام محصول درج می‌شود استفاده گردیده که به معنای تکامل‌یافته خواهد بود.

حتما بخوانید:  سانترال چیست و چه قابلیت هایی دارد ؟

Cat-8 – آینده کابل‌های اترنت

در معرفی جدیدترین و پیشرفته‌ترین نسل از کابل‌های شبکه لازم است که در مورد دسته‌بندی شماره 8 یا همان Cat 8 صحبت کنیم. کابل‌های اترنت Cat-8 یک جهش کوانتومی در شبکه‌ های نسل بعدی هستند. با فرکانس‌های بین 1 تا 2 گیگاهرتز و پهنای باند 40 گیگابیت بر ثانیه تا 100 فوت، برای مراکز داده و اتاق‌های سرور که از تجهیزات پرسرعت برای ارتباط با چندین مشتری شرکتی استفاده می‌کنند بهترین گزینه خواهند بود.

کابل‌های Cat-8 هنوز به طور گسترده در دسترس نیستند اما سازندگان سخت‌افزار، مراکز داده و مدیران IT به دنبال کابل مسی برای هماهنگ‌سازی سرعت با فیبر نوری هستند که می‌توانند به سراغ این نسل بروند. به طور قابل‌توجهی گران‌تر از کابل‌های اترنت نسل‌های قبلی هستند زیرا به محافظت کامل در برابر تداخل با پوشش فویل و محافظ 4 جفت بافته شده مجهز شده‌اند.

نتیجه‌گیری نهایی

کابل‌های شبکه از جمله محبوب‌ترین و بهترین روش‌های انتقال داده در تمامی روترها، مودم‌ها و شبکه‌های محلی هستند اما به‌ هرحال نواقص و مشکلات خاص خود را نیز دارند. از جمله این مشکلات می‌توان به جذب نویز بالا، عدم ترازمندی و البته اتلاف زیاد اشاره کرد. در نهایت این پروتکل نقص زیادی دارد و شاید باید بگوییم که در نهایت ما در کابل‌های زوج به هم تابیده، قادر به انتقال بدون نویز یا عوامل اضافه نخواهیم بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *