تلفن ویپ چیست و چگونه کار می‌کند؟

تلفن ویپ چیست و چگونه کار می‌کند؟

تلفن ویپ VoIP به تلفنی گفته می‌شود که با استفاده از اینترنت تماس را برقرار و دریافت می‌کند. در این تکنولوژی به‌جای یک تلفن معمولی (گوشی تلفن ثابت) از مدل‌های مبتنی بر کابل شبکه یا ارتباط وایرلس WiFi استفاده می‌شود. یک تلفن ویپ به شما امکان اتصال‌های بیشتر و همین‌طور قابل‌حمل بودن را می‌دهد.

به‌طورکلی در دنیای این تلفن‌ها با مدل‌های سنتی که همه ما در خانه و گاه محل کار خود از آن استفاده می‌کنیم دو تفاوت عمده وجود دارد. یکی از آن‌ها این است که تلفن‌های VoIP یا همان ویپ بدون توجه به جایی که هستید کار می‌کند یعنی صرفاً لازم نیست که شما به خط تلفن متصل باشید. دومین تفاوت این است که از نظر فنی حتی برای برقراری تماس به تلفن نیاز ندارید و می‌توانید از یک اپلیکیشن روی رایانه یا دیوایس هوشمند خود برای این منظور استفاده کنید.

تلفن ویپ چیست و چگونه کار می‌کند؟

مزایای تلفن ویپ چیست؟

بسیاری از ویژگی‌های کلیدی که در ویپ وجود دارد سبب آسان شدن کارهای بین سازمانی در استفاده از این تلفن‌ها می‌شود. در ادامه تعدادی از کلیدی‌ترین و مهم‌ترین این مزیت‌ها را برخواهیم شمرد:

  • نصب و راه‌اندازی آسان
  • مقیاس‌بندی آسان
  • شماره‌تلفن‌های مجازی از شماره‌های فیزیکی و خطوط ثابت نیز برای برقراری تماس استفاده می‌کنند
  • دردسترس‌بودن در تمامی کشورها و مناطق
  • داشتن مزیت اقتصادی
  • امکان استفاده از آن روی نرم‌افزارهای کاربردی ارتباطی
  • امکان استفاده روی طیف وسیعی از شبکه‌های اینترنت با قیمت پایین‌تر و شرایط خاص

انواع مدل‌های تلفن ویپ

برای انواع تلفن‌های ویپ دو دسته‌بندی کلیدی وجود دارد که در ادامه بیشتر با آن‌ها آشنا خواهیم شد.

تلفن‌های هارد ویپ

تلفن‌های هارد ویپ مانند مدل‌های رومیزی و سنتی هستند که روی میز و اتاق کنفرانس شما مورداستفاده قرار می‌گیرند. می‌توانید از این تلفن‌ها برای موارد زیر استفاده کنید:

  • برقراری تماس‌های مستقیم
  • تماس‌های کنفرانس
  • دسترسی به پست صوتی
  • ارتباط از طریق هدست، بلوتوث و بلندگو

تلفن ویپ چیست و چگونه کار می‌کند؟

تلفن‌های سافت فون ویپ

این تلفن‌ها به‌صورت نرم‌افزاری و مجازی بوده و در یک برنامه روی یک دستگاه، مانند رایانه، تبلت یا تلفن همراه هوشمند نصب می‌شوند. آن‌ها درست مانند یک تلفن معمولی کار می‌کنند اما به‌جای دیوایس فیزیکی یا همان گوشی ثابت، شما از یک نرم‌افزار برای برقراری تماس استفاده می‌کنید و نیازی به خط و سیم‌کارت روی تلفن ندارید.

تلفن‌های ویپ چگونه کار می‌کنند؟

درگذشته تلفن‌ها به یک شبکه محلی یا PBX (کافو) متصل شده و این کافو نیز به خطوط ارتباطی بین‌شهری راه داشت و معمولاً ساختار پیچیده‌ آن موجب دردسر می‌شد. یک قطعی اتصال کابل می‌توانست آن‌ها را از کار بیندازد و این دستگاه‌ها نیاز به مسیریابی از طریق خطوط مبتنی بر کابل‌های زوج به هم تابیده داشتند اما در مقابل تلفن‌های ویپ با مزیت‌های بیشتری به بازار آمدند و خیلی زود جای خود را در تجارت‌ها و استارتاپ‌ها پیدا کردند.

حتما بخوانید:  آموزش قفل کردن تلفن سانترال پاناسونیک

همچنین پیشنهاد میکنیم برای آشنایی بیشتر با سیستم سانترال مقاله سانترال چیست را مطالعه فرمایید.

از آنجایی که تلفن ویپ برای پردازش تماس‌های تلفنی از اینترنت استفاده می‌کند بنابراین؛ بهره‌گیری از این فناوری از طریق شبکه بی‌سیم یا وای‌فای نیز امکان‌پذیر است و دیگر نیازی به سیم یا جعبه تقسیم و کابل‌های زوج به هم تابیده برای اتصال تلفن‌ها به خطوط دریافت و ارسال صوت نیست.

شما می‌توانید به‌راحتی در هرجایی که هستید از طریق حساب کاربری که روی پلتفرم CRM سرویس‌دهنده ایجاد کردید یعنی روی رایانه، تلفن همراه هوشمند و… تماس‌های تحت شبکه برقرار کنید. همین‌طور هیچ هزینه‌ای برای اعمال تغییرات روی آن توسط شرکت‌های پشتیبان و توسعه‌دهنده از شما دریافت نمی‌شود و صرفاً اشتراک خود را ماهیانه پرداخت می‌کنید.

تلفن ویپ چیست و چگونه کار می‌کند؟

نحوه عملکرد

شما هر دستگاه تلفنی که قابلیت ویپ داشته باشد را (بدون توجه به برند و سری) می‌توانید تهیه کنید و به‌سادگی آن را به سیستم تلفن ویپ متصل کنید. فقط دیوایس را وصل نموده و از مسئول فنی خود بخواهید که آن‌ها را (در صورت نیاز) پیکربندی کند. در واقع هر سازمان برای استفاده از این تلفن نیاز به اینترنت، دستگاه ویپ و همین‌طور پروتکل ارتباطی داخلی خواهد داشت.

مزایای تلفن ویپ (VoIP) چیست؟

همیشه در دنیای شبکه و ارتباطات رادیویی، وقتی یک تکنولوژی جدید معرفی می‌گردد در مورد مزیت‌های آن صحبت می‌شود. این در مورد مدل‌های ویپ آن‌قدر وسیع است که در ادامه قصد داریم در مورد آن‌ها موشکافانه‌تر صحبت کنیم. این ویژگی‌ها سبب بالا رفتن طیف کاربرد این دیوایس‌ها شده و از جمله این امتیازات می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • امکان نصب و راه‌اندازی آسان روی شبکه اینترنت
  • امکان تخصیص شماره تماس به هر کارمند در اداره و سازمان به‌صورت جداگانه
  • قابلیت استفاده از آن روی نرم‌افزارهای ارتباط سازمانی، مایکروسافت و…
  • دسترسی آسان و بی‌دردسر شرکت‌ها به پست صوتی
  • کیفت دوبرابر بالاتر از تلفن‌های سنتی در انتقال صوت
  • قابلیت راه‌اندازی روی شبکه اینترنت PoE (استفاده از کابل شبکه اترنت به‌جای آداپتورهای برق معمول)

کلید ها، بخش‌ها و قابلیت‌های تلفن ویپ

حال قصد داریم به قابلیت‌های یک تلفن ویپ معمولی، عملکردها و ویژگی‌های آن به طور کامل بپردازیم. برای این کار ما از مدل‌های شرکت خاص استفاده خواهیم کرد. ممکن است کاربرد برخی کلیدها و بخش‌های سخت‌افزاری در این مدل و دیگر سری‌ها یا برندها متفاوت باشد.

تلفن ویپ چیست و چگونه کار می‌کند؟

1) کلیدهای خط

معمولاً این دکمه‌ها برای یادآوری تماس‌های پشت خطی است که با استفاده از آن می‌توان تعداد تماس های هولد موجود در گوشی‌ها را بررسی نمود البته در حالت آزاد تلفن، از این دکمه‌ها می‌توان برای دسترسی سریع با شماره‌های خاص استفاده کرد.

2) بلندگو

بلندگو در برخی مدل‌ها در بخش زیرین و در برخی دیوایس‌ها در بخش پشتی است که این موجب خواهد شد صدای دستگاه بیشتر باشد.

4) کلید بازگشت به منوی قبلی

این کلید در تلفن‌های ویپ به شما این امکان را می‌دهد تنها با فشردن یک دکمه به منوی قبلی بازگردید.

5) کلید انتقال

به شما این اجازه را می‌دهد تماس را به کاربر دیگری در شبکه ارسال یا فوروارد کنید. البته در دیوایس‌های مختلف کاربرد و نوع استفاده از این تلفن نیز ممکن است تعریف شده باشد. مثلاً در برخی مدل‌ها امکان انتقال با بررسی پاسخگو بودن یا نبودن تلفن بعدی (همکار دیگر شما در اداره یا سازمان) وجود دارد.

حتما بخوانید:  ست کردن گوشی بی سیم پاناسونیک

6) دکمه پیام‌ها

این دکمه به شما امکان دسترسی سریع به پست صوتی را می‌دهد.

7) کلید هولد

عملکردی مشابه دکمه‌های هولد در مدل‌های قبلی که تماس را در حالت انتظار قرار می‌دهد.

8) کلیدهای میزان صدا

امکان افزایش و کاهش صدای تلفن در گوشی ورودی و اسپیکر در این حالت با وجود این دکمه‌ها در تلفن ویپ وجود دارد.

9) صفحه شماره‌گیری

ترتیب استاندارد تلفن‌های ثابت تحت شبکه زوج به هم تابیده، در این دستگاه‌ها نیز اجرا شده است و در حالت معمول از 0 تا 9 با کاراکترهای * و # خواهد بود.

10) کلید بی‌صدا

برای بی‌صدا کردن میکروفون استفاده خواهد شد و درصورتی‌که مایل هستید تلفن خود را مانند موبایل‌هایی که در دست دارید Mute کنید.

11) کلید بلندگو

تماس‌های کنفرانسی را به‌راحتی می‌توانید از طریق کلید بلندگو استفاده کنید.

12) کلید هدست

درصورتی‌که مایل به استفاده از هندزفری باشید می‌توانید از این حالت نرم افزاری که خروجی صدا را بین بلندگو و هدست تغییر می‌دهد استفاده کنید.

13) پورت یواس‌بی

به شما این امکان را می‌دهد از هدست‌های یواس‌بی یا اتصالات فلش مموری و هارد درایو استفاده کنید.

14) کلید خانه یا هوم پیج

گاهی اوقات هنگام جستجو در میان گزینه‌های گوشی می‌توانید با این کلید به صفحه اولیه بازگردید و تنظیمات را ریست کنید.

15) کلیدهای ناوبری

این کلیدها برای پیمایش در منو و در دسترسی به گزینه‌های مختلف استفاده می‌شوند و مانند ماوس یا جوی استیک عمل می‌کنند. در واقع رابط انتخاب در پلتفرم دستگاه خواهند بود که در موبایل این رابط لمس شما و در کامپیوتر ماوس است. می‌توانید از دکمه بالا و پایین برای پیمایش مخاطبین و از کلیدهای چپ و راست برای انتخاب گزینه‌هایی مانند نوع تماس و دیگر شماره‌های هر مخاطب استفاده کنید.

در منوی تلفن هم شما می‌توانید گزینه‌های زیادی را مشاهده کنید که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره نمود (این گزینه‌ها با کلیدهای جهت‌نما قابل انتخاب هستند).

  • انتقال تماس
  • کنفرانس
  • پارک تماس
  • تماس مجدد
  • دایرکتوری
  • دسترسی سریع

اعلانات تلفن‌های ویپ در حالت معمول

درصورتی‌که از تلفن استفاده نکنید ممکن است هرکدام از اطلاعات یا داده‌های زیر در صفحه‌نمایش مشاهده شود (در حالت آماده‌بکار). از جمله این عبارات یا اعلانات پیش‌فرض می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • شماره‌گیری مجدد
  • فهرست راهنمای منو
  • تماس سریع
  • فوروارد تماس
  • غیرفعال‌کردن تماس
  • مزاحم نشوید
  • آخرین تماس‌های دریافت شده
  • تماس‌های ازدست‌رفته
  • شماره‌گیری سریع

17) اسلات ایمنی تلفن

این اسلات به شما این امکان را می‌دهد که یک کابل به دستگاه وصل کرده و آن را روی میز قفل کنید که معمولاً در بخش پشتی تعبیه می‌شود.

18) صفحه‌نمایش

دراین‌بین، مدل‌های مختلف از صفحه‌نمایش‌هایی باقابلیت‌های گوناگون استفاده می‌شود. در بازار ایران هم تلفن ویپ با نمایشگر رنگی موجود است که البته قابلیت‌های آن نیز بیشتر و به طبع قیمت بالاتری دارد.

تنظیمات و راه‌اندازی تلفن ویپ

در مدل‌های تلفن ویپ شما از اتصال کابل شبکه RJ-45 استفاده می‌کنید. درصورتی‌که در مدل‌های آنالوگ این استاندارد RJ-11 است. شاید در ظاهر و در برخورد اول خیلی شبیه به هم باشند اما تفاوت‌های عمده‌ای دارند. اکثر تلفن‌های ویپ امروزه نیاز به اتصال به یک شبکه کابلی اینترنتی یا روتر خواهند داشت. برخی از مدل‌های بروز تر اصلاً ممکن است نیازی به کابل شبکه نداشته باشند و از طریق وای‌فای راه‌اندازی گردند.

حتما بخوانید:  شناخت انواع خطوط مخابراتی

پورت‌های RJ-11 در تلفن‌های قدیمی برای اتصال تلفن‌های آنالوگ به خطوط تلفن مورداستفاده قرار می‌گیرند. درصورتی‌که RJ-45 یا همان کابل شبکه برای اینترنت و شبکه داخلی کاربرد داشته و تفاوت آن‌ها در ارسال داده‌های دیجیتال و آنالوگ خلاصه خواهد شد.

تفاوت مدل‌های معمولی با تلفن‌های کنفرانس

در بازار سری‌هایی از این تلفن، تحت عنوان تلفن کنفرانس ویپ نیز عرضه شده‌اند که برای شنیدن و ارسال بهترین صدا در محیط‌های گروهی مانند میزهای اتاق کنفرانس طراحی شده است. همچنین تلفن‌های کنفرانس با پیکربندی‌های بهتر و امکان استفاده از میکروفون عرضه شده و در نهایت تفاوت‌های فنی آن‌ها با مدل‌های معمولی کم است.

مدل‌های کنفرانس البته قیمت بالاتری نیز دارند و در نهایت ممکن است دارای بلندگوهای استریو با توان بالاتر باشند.

تلفن ویپ چیست و چگونه کار می‌کند؟

کسب‌وکار من به چه نوع تلفن ویپ – VoIP نیاز دارد؟

البته که شما صرفاً با جستجوی عبارت خرید تلفن ویپ در اینترنت نمی‌توانید مدل موردنظر خود را از بین هزاران نسخه عرضه شده انتخاب کنید. برخی نام‌ها و برندها به دلیل تجربه بیشتر در ساخت این دیوایس‌ها قابل‌اعتمادتر هستند. به طبع نمی‌توانید مدام در حین استفاده از این دستگاه آن را ریست کنید، درگیر مشکلات شبکه و … شوید در نتیجه برند همیشه موضوع مهمی است.

آیا از هدست استفاده می‌کنید؟

در تلفن‌های ویپ امکان استفاده از پورت‌های RJ-9، کمبو جک و همین‌طور یواس‌بی وجود دارد. درصورتی‌که مایل باشید حتی برخی از این مدل‌ها از ارتباط دانگل نیز استفاده می‌کنند.

آیا نیاز به آداپتور PoE دارید؟

امروزه بسیاری از مدل‌های موجود در بازار از آداپتورهای PoE استفاده می‌کنند یعنی می‌توانید به‌جای یک آداپتور برق، از آداپتورهای تحت شبکه که جریان الکتریسیته موردنیاز دستگاه را تأمین می‌کنند بهره بگیرید.

به‌ روز رسانی‌های امنیتی تلفن ویپ

برای مدل‌های مختلف تلفن ویپ توسط شرکت‌ها به‌روزرسانی‌ها و پچ‌های امنیتی مختلفی منتشر می‌شود. اگر دستگاه شما نیز از این آپدیت‌های نرم‌افزاری پشتیبانی کند به طبع به نفع شما خواهد بود. بسیاری از این دستگاه‌ها نیز به سبب قدیمی بودن هرگز بروز نخواهند شد و از لیست پشتیبانی نرم‌افزاری شرکت خارج می‌شوند.

کسب‌ و کار شما به چند خط تلفن ویپ نیاز دارد؟

به‌هرحال موضوع استفاده از خطوط مختلف نیز در این تلفن‌ها اهمیت ویژه‌ای دارد. ابتدا کسب‌وکار یا سازمان خود را بررسی کنید و اگر تعداد موارد استفاده بالا است به سراغ مدل‌هایی با ساختار ارتباطی بهینه‌تر بروید.

در نهایت یک سری تفاوت‌ها نیز میان مدل‌های مختلف وجود دارد. ترجیح ما این بود به این موضوع اشاره کنیم که شما باید به این ویژگی‌ها توجه کنید:

  • حالت بی‌سیم برای برخی موارد استفاده مهم است و اگر در دفتر کار شما خبری از پورت اتصال کابلی نیست بهتر است سری‌های تحت شبکه وای‌فای را انتخاب کنید که از طریق وایرلس به اینترنت متصل شوند.
  • بلوتوث نیز برای کسانی که مایل به تقویت صدای دستگاه و استفاده از هدست‌های بی‌سیم هستند می‌تواند یک قابلیت کاربردی باشد.
  • نمایشگر باکیفیت و بزرگ نیز در برخی موارد استفاده یک قابلیت کلیدی به‌حساب می‌آید. بخصوص افرادی که درگیر مشکلات بینایی هستند باید به سراغ سری‌هایی با صفحه‌نمایش بزرگ‌تر بروند.
  • نکته مهم بعدی این است که شهرت یک برند همیشه کیفیت آن را نشان می‌دهد. به رتبه‌بندی این برندها و خدماتی که ارائه می‌دهند توجه کنید.

جمع‌بندی

هنگام خرید و پیکربندی سرویس تلفن ویپ، مدل‌ها و انتخاب‌های مختلفی برای شما بر حسب نوع کسب‌وکارتان وجود دارد. اطمینان از داشتن بهترین قابلیت‌ها، ویژگی‌ها به شما این اجازه را می‌دهد که در کسب‌وکارتان منعطف‌تر بوده و در برقراری ارتباط بهینه‌تر عمل کنید. راه‌اندازی این تلفن‌ها بسیار آسان است و اگر اشتراک ارتباطی آن‌ها و تلفن را تهیه کنید حتی می‌توانید به‌صورت نرم‌افزاری نیز روی لپ‌تاپ یا دیوایس‌های هوشمند تماس بگیرید. خبر مهم دیگر این است که به‌هیچ‌عنوان مدل‌های موجود در بازار به یک یا دو برند و سری محدود نیستند.

بلکه شرکت‌ها بسته به حوزه استفاده، حجم و نوع استفاده شده، مدل‌های مختلفی را عرضه نموده‌اند که می‌توانید آن‌ها را حتی در بازار ایران با گارانتی و خدمات پس از فروش نیز تهیه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *